Logg inn

Logg inn med ditt passord for å redigere hjemmesiden!

Skriv inn epostadressen din (må være den som er registrert på Mekke), og trykk på "Send meg passord" for å bli tilsendt nytt passord på epost.

Hopp til innhold

Kom i julestemning!?

19. november 2014Jeg sitter her med nyss ankomne ”julehefter” – reklameblader fra alle de som gjerne vil ha pengene mine til jul. På ett av bladene står det nettopp ”Kom i julestemning” på forsiden. Allerede i et par måneder har vi møtt jula i enkelte butikker. Julemarsipan fra slutten av august – siste rest av påskemarsipanen er så vidt solgt ut på billigsalg. Julebrus, juleøl og julenisser i september. Julemusak i butikkene fra november.

Ole-Bjørn Haugaasen

Hva går det av oss? Er det det å ta jula sånn på forskudd og å kjøpe seg virkelig blakk som er å komme i skikkelig julestemning? På en av nettavisene går det om dagen en føljetong om hvor mye inkassogjeld nordmenn har. Den har i skrivende stund passert 36 milliarder kroner – og dette er gjeld med betalingsanmerkninger – og den øker for hvert minutt! Er det mer av dette som er julestemning? Er det greit med jul fra tidlig høst? Mange gir uttrykk for at de er lei av jula lenge før jul.

Er det på tide at vi stopper litt opp for å komme i julestemning? Heldigvis tennes ikke julegrana før 1. søndag i advent. Det er det en viss fornuft i – for da er det snart jul! Mange julegater venter også til denne dagen med å tennes, heldigvis. I advent har vi lov til å gå og kjenne på julefølelsen. For mange betyr det å stå i kø en time med bilen for å komme til på Gulskogensenteret eller Buskerud storsenter. Julestemning kan nå være så mangt…

Jeg har i mange år hatt et ønske om å oppleve en annen slags julestemning, eller kall det førjulsstemning. I Tyskland og en del andre land har man en tradisjon med Weihnachtsmarkt – julemarked. Dette har tradisjoner flere hundre år tilbake i tid. Selv om dette også med årene har blitt temmelig kommersialisert, virker det som en har en helt annen fokus på jula på noen av disse markedene, som for øvrig er åpne kun i adventstida. Hadde jeg vært der, er det forresten ikke sikkert at jeg hadde fått en mer genuin julestemning likevel. Jeg får se på bilder på nettet og nyte det på avstand. Avstandsforelskelse kan av og til være en grei måte å være forelsket på.

Så er spørsmålet: finnes det noen definisjon på god julestemning, da? Har det noe med snøen å gjøre? Noen sier at det ikke blir ordentlig jul uten snø, selv om jula kommer 24. desember likevel – hvert år. Men kan nettopp det være et uttrykk for at den beste julestemningen tross alt er gratis? Sånn som pepperkakebaking med barnebarna eller når julekrybba får hedersplassen i stua og minner oss om hva jula egentlig handler om?

Selv om noen julepresanger må til, og selv om mange av dem er ordnet i lang tid før den egentlige julestria, er det i adventstida jeg selv prøver å skru opp forventningen. Ikke ved å kjøpe meg blakk. Jeg har ikke lyst til at pengene skal styre julefeiringen for meg. Da setter jeg heller på god julemusikk mens jeg vasker gulvene, og duften av nybakte kaker er en bonus. En enkel og grei forberedelse som gjør meg glad innvendig.

Og jobben min er å forberede andre til jul ved blant annet å preke på adventssøndagene. Så får jeg håpe at det kan være med og gi flere den rette julestemningen – helt gratis – nesten.

Velkommen i Drammen frikirke.

Ole-BjørnDel denne siden med andre!

Share on Facebook

Logg inn